pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Povečanje dojk in prsni vsadki

Augmentacijska Mamaplastika

20_Povecanje-dojk-Prsni-vsadki-Augmentacijska-Mamaplastika

Prvi pregled in posvet

Ob prvem pregledu in posvetu pri kirurgu natančno opišite kakšno spremembo oz. povečanje prsi bi želeli. Bodite natančni in kirurgu razložite kaj pričakujete od operacije povečanja dojk.

S kirurgom se posvetujte o operaciji prsi:

– obliki prsnih vsadkov: okrogli ali anatomski – površini prsnih vsadkov: gladki ali hrapavi – velikosti silikonskih prsnih vsadkov – mesto prsnih vsadkov: pod žlezo, pod mišično ovojnico, pod prsno mišico – mesto kirurškega reza za vstavitev vsadkov: ob prsni bradavici, pod dojko, v pazduhi – polnitev prsnih vsadkov: silikonski gel, kohezivni gel, fiziološka raztopina (voda)

Dojenje

Tudi s prsnimi vsadki je možno dojiti, vendar pa obstaja verjetnost, da po vstavitvi prsnih vsadkov dojenje ni mogoče.

Tehnika operacije povečanja prsi

Anestezija : splošna ali lokalna
Čas operacije : 2 uri

Pred operacijo boste s kirurgom določili:

– obliko prsnih vsadkov – površino prsnih vsadkov – velikost prsnih vsadkov – mesto vstavitve prsnih vsadkov – polnitev prsnih vsadkov – mesto kirurškega reza

Oblika prsnih vsadkov

Okrogli prsni vsadki ne vplivajo na obliko prsi, če se po operaciji premaknejo oziroma obrnejo, tudi cena je nižja. Pri tej obliki je zgornji pol dojke bolj izražen.
Anatomski silikonski vsadki so bili razviti zato, da ima oblika dojke bolj naravni videz v stoječem položaju. Cena je višja kot pri okroglih, imeti pa morajo hrapavo površino, da se prepreči premaknitev ali rotacija kasneje po operaciji. Če se to zgodi, je v primeru anatomskega prsnega vsadka oblika dojke nepravilna.

Površina prsnih vsadkov

Vsadki s hrapavo površino imajo manj možnosti, da se po operaciji premaknejo, vendar pa imajo večjo možnost za pojav » riplinga« – pojav neestetskih kožnih gub. Prsni vsadki z gladko površino se lažje po operaciji rotirajo in imajo manjšo možnost za pojav »riplinga«.

Velikost prsnih vsadkov

Velikost prsnih vsadkov se meri v mililitrih ali v miligramih. Pred operacijo je potrebno določiti velikost vsadka za povečanje prsi glede na željo pacientke. Na primer: prsni vsadek z volumnom 400 ml bi pri ženi, ki ima košarico A, spremenil le to v košarico C. Za določitev velikosti vsadka je koristno, da pacientka prinese fotografije dojk v velikosti, ki jo želi.

Mesto vstavitve prsnih vsadkov

Prsne vsadke se lahko vstavi pod prsno mišico. Ta vstavitev se imenuje tudi submuskularna ali pa subpektoralna. Ta vstavitev je bolj primerna pri ženah, ki imajo zelo majhni dojki. Pri tej vstavitvi ima pacientka po operaciji rahlo večje bolečine in opeklino, tudi okrevanje je malo daljše. Pri tej vstavitvi je potrebna splošna anestezija. Ker se pri tej tehniki prekine polovico narastišča prsne mišice, je praktično ne uporabljam več.

Vstavitev prsnih vsadkov pod žlezo ali z drugo besedo subglandularna vstavitev. Prsni vsadek se vstavi pod prsno žlezo. To vstavitev je možno opraviti tudi v lokalni anesteziji.

Vstavitev prsnega vsadka pod mišično ovojnico ali z drugo besedo subfascialna vstavitev. Gre za najnovejšo metodo vstavitve prsnih vsadkov. Prsni vsadek se vstavi pod ovojnico prsne mišice. Pri tej vstavitvi je izgled dojke bolj naraven, prisotnih je manj bolečin, manj otekline, okrevanje je hitrejše in bolj podobno vstavitvi vsadka pod žlezo.

Polnitev prsnih vsadkov

Prsni vsadki so lahko napolnjeni s silikonskim gelom, ki je zelo podoben žleznemu tkivu. Gre za vlecljivi gel. Lahko so napolnjeni tudi s tako imenovanim kohezivnim gelom, ki ni vlecljiv in v primeru, da ovojnica vsadka poči ne izteče v žep, kjer je vstavljen vsadek. Lahko pa so napolnjeni tudi s fiziološko raztopino. Gre za slano vodo in se na dotik tudi čuti tako. Izgled dojk s takimi vsadki pa je enak izgledu dojk z vsadki polnjenimi s silikonskim gelom. Prav tako imajo ti vsadki to pomanjkljivost, da velikokrat puščajo – velikost vsadka se zmanjša – potrebna je operacija.

Mesto kirurškega kožnega reza

Kirurški rez pod dojko v predelu kožne gube pod dojko je dolg približno 5 centimetrov.

Uporablja se ga zelo pogosto.

Druga možnost je kirurški rez okoli prsne bradavice, ki poteka na robu pigmentiranega predela in kože, v obliki polkroga.

Kirurški rez v pazduhi je tudi dolg približno 5 centimetrov, vstavitev vsadka v pravilni položaj je težja kot pri drugih kirurških rezih, prav tako je brazgotina vidna pri dvignjenih rokah.

Okrevanje

Bolečina je zmerna, približno 1 teden traja bolečina pri dvigovanju rok. V povprečju izgine približno v dveh tednih. Oteklina je lahko prisotna tudi do tri mesece, vendar glavnina otekline izgine v dveh tednih. Podplutbe so možne in izginejo v dveh tednih. V povprečju se je možno vrniti na delo v enem do dveh tednih. Fizična aktivnost je možna po dveh do štirih tednih. Končni rezultat je viden v približno 2 mesecih.

Spisek možnih komplikacij pri povečanju dojk

– reakcija na anestezijo – asimetrija – krvavitev – vnetje – kapsularna kontraktura – premaknitev vsadka po operaciji – hematom – močno brazgotinjenje – poškodba kožnega živca – spremenjen občutek v bradavici – bolečina – reakcija na zdravila – ripling – poškodba ovojnice vsadka – serom – slabo celjenje – oteklina

Življenjska doba prsnih vsadkov

Vemo, da obstaja življenjska doba za prsne vsadke. Prsni vsadki imajo ovojnico ter polnitev (silikonski gel, kohezivni gel, fiziološka raztopina). Vsadek se v telesu neprestano giblje zaradi gibanja telesa pri dihanju in premikanju. Zato se material ovojnice utrudi in le ta lahko poči. Študije so pokazale, da je življenjska doba prsnih vsadkov v povprečju približno 15 let. Po tem času obstaja velika verjetnost, da bo ovojnica prsnega vsadka začela puščati zaradi utrujenost materiala. Zato obstaja možnost, da bo potrebna menjava prsnih vsadkov polnjenih s silikonskim gelom po 15 letih. V primeru vsadkov polnjenih s fiziološko raztopino pa se lahko vsadke zamenja šele takrat, ko ta eventualno poči.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS