pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Operacija karpalnega kanala

Utesnitev živca v zapestju – SCC

33_Sindrom-operacija-karpalnega-kanala-Utesnitev-zivca-v-zapestjuSCC

Prste oživčujeta pretežno dva živca: ulnarni živec in mediani živec. Mediani živec oživčuje palec, kazalec, sredinec in polovico prstanca. Preko zapestja poteka mediani živec v kanalu, ki ga tvorijo zapestne kosti, preko kanala pa je razpet močan ligament. Pri sindromu karpalnega kanala (zapestnega prehoda) je mediani živec stisnjen v prej omenjenem kanalu in zato živec ne deluje kot bi moral: prisotno je mravljinčenje, bolečina in slabša moč. Pri operaciji sindroma karpalnega kanala se prekine prej omenjeni močan ligament in s tem sprosti mediani živec v tesnem kanalu.

Vaše zdravstveno stanje

Kirurga, ki vas bo operiral morate pred operacijo obvestiti o:
a.: vseh trenutnih ali prejšnjih boleznih(npr.: sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, astma, bolezni srca, epilepsija, nosečnost itd.)
b.: zdravilih, ki jih trenutno jemljete(npr.: aspirin,steroidi itd.)
c.: alergijah ali drugih reakcijah na zdravila

2 dni pred operacijo

Večkrat na dan si roko umijte z milom in kožo namažite z nevtralno mastno kremo, če je suha.

Dan operacije

Zjutraj lahko pojeste lahek zajtrk. Organizirajte si prevoz, ker boste po operaciji odšli takoj domov.

Operacija

Operacija bo napravljena v lokalni anesteziji, kar pomeni, da boste dobili injekcijo lokalnega anestetika pod kožo na mestu kirurškega reza, kar je trenutno boleče, nato pa v predelu operacije takoj pride do neobčutljivosti na bolečino. Poseg traja približno 20 minut. Kirurški rez bo napravljen vzdolžno na dlani in bo dolg približno 3-5 cm.
Lokalni anestetik deluje približno 3-6 ur, nato boste čutili manjšo bolečino na mestu operacije. Po operaciji držite roko 2 dni v dvignjenem položaju, s tem boste zmanj{ali bolečino in oteklino. Po operaciji jemljete tablete proti bolečinam, vendar ne smete jemati aspirina, razen če ga nimate predpisanega že od prej zaredi kakšne druge bolezni. Aspirin močno zmanj{a strjevanje krvi in upočasni celjenje ran. Predno boste odšli domov, boste dobili tudi navodila glede pooperativne kontrole.

Navodila po operaciji

Na prevezo in kontrolo celjenja rane se zglasite v ambulanti splošne medicine 4. dan po operaciji. Takrat pričnite že z razgibavanjem prstov in zapestja približno 10 krat na dan jih popolnoma pokrčite in iztegnite. Šive naj se odstrani 14. dan po operaciji v ambulanti splošne medicine. Takrat je rana zaceljena in obliža ne potrebujete več. Roko lahko priènete normalno umivati z vodo in milom ter brazgotino masirati z nevtralno mastno kremo. Roka mora biti že skoraj normalno razgibana. Takrat jo lahko pričnete uporabljati že za lažja hišna opravila. Avto lahko pričnete voziti en teden po operaciji. Bolniški stalež se priporoča približno en mesec. En mesec po
operaciji mora biti roka normalno razgibana in pripravljena na delo. Stalno isti ponavljajoèi se gibi z rokami pa škodujejo tudi po operaciji.

Komplikacije

Po vsaki operaciji lahko pride med drugim do nepredvidene krvavitve, vnetja, slabe razgibanosti roke,
boleče brazgotine. V tem primeru je potrebna kontrola po presoji splošnega zdravnika v naši ambulanti .

Pooperativna brazgotina

Vsaka operacija pusti stalno brazgotino. Brazgotine zorijo 6-12 mesecev. Najprej so trde in rdeče, nato pa se zmehčajo in dobijo barvo normalne kože. Proces zorenja brazgotine se lahko do določene mere pospeši z intenzivno masažo brazgotine z nevtralno mastno kremo.

Prijem roke

Takoj po operaciji bo prijem roke malo slabši vendar se bo izboljšal v roku 3-4 mesecev.

Otrdelost roke

Okoli 5% (eden na dvajset) ljudi je občutljivih na kirurgijo roke. Pri njih se lahko po kakršnikoli operaciji roke pojavi oteklina, bolečina in otrdelost operirane roke. Tega se pred operacijo ne da predvideti vendar pa se število takih primerov zmanjša tako da se drži navodil glede razgibavanja in se roko razgibava in uporablja za lahka opravila že zgodaj (to je nekaj dni) po operaciji.

Nevroma

Majhen živec, ki teče v področju operacije karpalnega kanala se lahko med operacijo poškoduje kar povzroči bolečo točko v brazgotini. Včasih omenjena težava, ki je sicer zelo redka, zahteva dodatno manjšo operacijo.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS