pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Korekcija štrlečih ušes

Otoplastica

27_Korekcija-strlecih-uses-Otoplastica

Nekateri ljudje se rodijo s štrlečimi ušesi, zato ker se v ušesnem hrustancu niso razvile primerne gube. Deformacija je lahko tudi samo na eni strani in se pogosto pojavlja v družini.

Kirurška korekcija štrlečih ušes (otoplastica) se ne opravi pred starostjo 5 let, ker je šele takrat ušesni hrustanec dovolj čvrst, da se lahko nanj postavi šive.

Sama operacija obsega elipsasto odstranitev kože z zadnje strani uhlja ter oblikovanje hrustančnih gub s šivom hrustanca.

Operacija se opravi največkrat v splošni anesteziji do starosti 12 let, kasneje pa je možna operacija tudi v lokalni anesteziji. Bolnik lahko odide domov isti dan.

Zvečer pred operacijo je treba umiti lase. Tudi frizura možno olajša operacijo: kratki lasje pri fantih in čop pri deklicah.

Po operaciji bo na glavi povoj v obliki turbana in bo odstranjen šele 7 dni po operaciji. Največkrat uporabljam kožne šive, ki se sami raztopijo in odstranitev šivov ni potrebna. Uhlja sta takrat ponavadi že možno podpluta in otekla. Ob tem času se bolnik lahko tudi že tušira in umije lase, vendar previdno saj so rane še sveže. Oteklina in podplutbe izginejo v približno 14 dneh, dokončna oblika uhljev je dosežena v približno 1–2 mesecih. Od sedmega dne po operaciji tudi ni potreben noben povoj. Važno pa je nositi trak preko obeh uhljev predvsem ponoči, ter pri igri z drugimi otroci ali pa pri aktivnostih, kjer bi se lahko uhlja po nesreči poškodovala. Šiv hrustanca postane normalno močan šele 4–5 tednov po operaciji, torej je tudi ušesni trak potreben toliko časa. Prve 4 tedne po operaciji strogo odsvetujem igranje kontaktnih športov.

Brazgotine

Vse operacije puščajo stalne brazgotine. Nezrele brazgotine so rdeče in trde ter rahlo dvignjene nad okolišno kožo. Zorenje brazgotin traja lahkopribližno 1–2 leti. Proces zorenja se lahko pospeši z intenzivno masažo brazgotine. Končna brazgotina je odvisna od osebe in starosti. Nekateri ljudje tvorijo posebno velike brazgotine. Pri otoplastiki je kirurški rez in s tem brazgotina skrit na zadnji strani uhljev.

Krvavitev

Uhlji imajo posebno dobro prekrvavitev. Včasih pride po operaciji do krvavitve v povoj ali pa do nabiranja krvi pod kožo. V tem primeru je treba uhelj previti ali pa v operacijski sobi ustaviti krvavitev.

Vnetje

Ta se lahko pojavi po vsaki operaciji in povzroči bolečino, oteklino in rdečino kože. V tem primeru so potrebni antibiotika ali pa včasih manjša operacija.

Asimetrija

Nihče nima identičnega para uhljev, torej tudi po operaciji uhlja ne bosta “matematično” identična.

Ponovitev

Včasih se novoustvarjene gube hrustanca po operaciji same izravnajo ali pa je za to vzrok nenamerna poškodba – uhelj spet štrli. V tem primeru je potrebna dodatna operacija s katero se uhelj vrne v želen položaj.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS