pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Presajanje las

Hair micrografts

26_Presajanje-las-Hair-micrografts

Plešavost in presajanje las

Vzroki za izgubo las pri ženskah in moških so različni. Najbolj pogosta oblika je dedna androgena oblika pri moških.

Povzroči jo hormon dihidrotestosteron(DHT) pri genetsko nagnjenih moških k plešavosti. Poznamo tudi izgubo las pri ženskah, ki je dedna, vendar točnega hormonalnega vzroka za to stanje pri ženskah medicina še ne pozna. Poznamo še številne poškodbe, bolezni in pomanjkanja vitaminov, mineralov, različna zdravila ali zdravljenja, ki prav tako lahko povzročijo stalno ali začasno izgubo las.

Medikamentozno zdravljenje izgube las

Poznamo oralna zdravila(tablete) in topična (raztopine) zdravila, s katerimi lahko do neke mere upočasnimo izgubo las oziroma delno povrnemo poraščenost.

Kirurški posegi za vrnitev poraščenost

Najbolj pogost poseg je folikularno ali mikro presajanje las, ki se ga uporablja predvsem pri delni izgubi las pri moških in ženskah. Poznamo še druge kirurške metode kot so režnji, izrezanje neporaščene kože in tkivna ekspanzija, ki pa pridejo bolj v poštev pri drugih oblikah plešavosti.

Presajanje las (folikularna transplantacija lasnih mešičkov)

Pri presajanju las se odstrani ozek trak poraščenega predela kože zadaj na skalpu ter včasih na straneh (dajalsko mesto).

Nato se s pomočjo povečave z mikrokirurško tehniko omenjen trak kože razdeli na posamezne folikularne enote ,ki vsebujejo 1–4 lasnih mešičkov. Ti majhni mikro presadki se nato vložijo v predel plešavosti. Ker presajamo samo posamezne lasne mešičke se lahko sprednjo lasno črto oblikuje naravno.

Če gre za večji plešast predel se postopek ponovi dva do trikrat. Gre za manjši poseg v lokalni anesteziji, ki pa lahko včasih traja tudi do 6 ur, odvisno od števila prenesenih mikropresadkov, med posegom se lahko pogovarjate in premikate. Posebne priprave na poseg niso potrebne. Odvzemno mesto zadaj na skalpu se spne s kožnimi šivi, ki se jih odstrani čez 7–14 dni. Na mesto presadkov, kjer so prisotne približno 1mm velike vbodnine, kamor se vsadke položi, pa se največkrat zaščiti s tankim slojem gaze. Po posegu takoj vstanete in lahko odidete domov. Posebnih bolečin po posegu ni, kontrolirati se jih da dobro z običajnimi sredstvi proti bolečinam.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS