pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Botoks – Botulinum toksin

Botox

Obrazne gube je možno zgladiti na več načinov: z injiciranjem polnil, s povrhnjimi kožnimi posegi (peeling, laserska terapija, dermabrazija) in z injiciranjem botoksa. Vse tri metode nimajo enakega učinka. Vsaka metoda je primerna za samo določena stanja-gube. Javnost velikokrat zamenjuje zgoraj naštete metode in velikokrat ni seznanjena z njihovimi učinki. Vse tri metode lahko sicer kombiniramo.

Polnila se največkrat injicira takrat, ko želimo zgladiti samo nekaj kožnih gub, ki pa so precej globoke in so pretežno vidne tudi ko obraz miruje. Polnilo, ki ga injiciramo, dvigne kožo nad njim in s tem zmanjša gubo.

Povrhnji kožni posegi vplivajo predvsem na površino kože, jo pomladijo, ter zgladijo številne vendar zelo plitve gubice, ki so vidne v mirovanju obraza, to je takrat, ko mimične mišice mirujejo. Zmanjšajo tudi majhne neželene spremembe barve na površini kože

Botulinum toksin (Botox) pa je najbolj primeren za zmanjšanje gub, ki nastanejo pri govorjenju, smehu oziroma takrat ko so mišice na obrazu aktivne. V manjši meri zmanjšajo posledično tudi kožne gube v mirovanju obraza.

Botulinus je drugače strup ki ga v naravi izloča bakterija, ki povzroča takoimenovani botulizem. Botulinum toxin uniči mikroskopske povezave med zelo majhnimi živčnimi končiči in mišico, ki jo te živčne veje oskrbujejo. posledično se dotična mišica hoteno ne krči več. Seveda pa je naše telo zgrajeno tako, da tudi take motnje sam odpravi in živčni končiči ponovno zrastejo in obidejo uničene povezave med mišico in živcem, tako da se funkcija mišice spet vzpostavi. Ta proces traja približno 5–6 mesecev, zato je tudi učinkovitost botoksa približno 5–6 mesecev.

Kam se botox najpogosteje vbrizga?

Botox se uporablja tudi pri bolnikih z nevrološkimi motnjami in ne samo v estetske namene. V estetske namene zaradi glajenja gub se ga največkrat injicira v predel obraza in vratu.

V predel obraza pa na čelo, med obrvi, ob zunanjih očesnih kotičkih in manj pogosto ob ustih.

Tu ne smemo pozabiti zelo učinkovito zdravljenje prekomernega potenja pod pazduhami ali na dlaneh. Injekcije botoksa v ta predel učinkovito preprečijo zelo moteče preveliko znojenje za 5–6 mesecev. Pacienti, ki trpijo zaradi prevelikega potenja pod pazduhami ali pa na dlaneh, so zelo zadovoljni z učinkovitostjo injekcij botulinum toksina. Neprijetnosti ki jih zaradi prevelikega potenja doživljajo na delovnem mestu ali pa na družabnih prireditvah se z botulinus toksinom da popolnoma odpraviti.

Je res, da botox najbolje učinkuje zgolj na področju čela?

Ne, zelo lepe učinke ima tudi na drugih mestih, ki sem jih navedel.

Kolikšna je verjetnost, da pride do povešenja vek(e) zaradi botulina?

Botoks prodira v tkiva približno 2cm od mesta injekcije. Če botoksa a ne injicira zdravnik, ki je za to usposobljen in se ne ravna po priporočilih in strokovnih smernicah pri injiciranju, obstaja velika verjetnost, da ne bo injiciral na mestih, ki so točno določena. Lahko injicira preblizu očesne votline in botulin toksin lahko omrtviči kakšno izmed mišic, ki premikajo veko ali zrlo.

Kakšne so še druge možne komplikacije?

Poleg alergičnih reakcij je omrtvičenje kakšne mišice, ki je važna pri funkciji in je ne želimo omrtvičiti, edina komplikacija, ki se jo omenja.

Če z botulinom pretiravamo, ali vpliva na našo mimiko?

Seveda. če injiciramo preveliko dozo botoksa je mimika paralizirana, obraz lahko daje izgled maske, vendar je seveda učinek vedno največ 5–6 mesecev.

Kako pogosto je potrebno ponavljati posege oziroma kako dolgo trajajo učinki?

Učinki trajajo približno 5–6 mesecev. pri nekaterih osebah tudi manj, ča razvijejo takoimenovana protitelesa na botulin, včasih injekcije sploh ne učinkujejo.

Injekcije lahko ponavljamo na 5–6 mesecev, strokovna poročila kažejo na to, da pri večkratnih ponovitvah omenjenih injekcij učinek traja vedno dlje.

Koliko stane poseg?

Poseg stane v Sloveniji približno 10 eur na enoto botulina, kar pomeni za predel med obrvmi 250 eur, ob očeh pa 150 eur, za prekomerno znojenje v pazduhah pa injiciranje stane približno 500 eur.

In nenazadnje, kako boli?

Bolečine pri posegu bi najbolje opisali kot nadležno zbadanje z občasnimi pekočimi sunki. Poseg za predel med obrvmi traja približno največ 5 minut s pripravo kože vred.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS