pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Face lift pomlajevanje obraza

Lifting obraza

Če razmišljate o faceliftu

Pri staranju se pojavijo spremembe na obrazu zaradi učinkov teže, izpostavljenosti soncu in pa zaradi stresov vsakodnevnega življenja. Pojavijo se globoke kožne gube med nosom in usti; koža na bradi se povesi; na vratu se pojavijo gube in višek podkožnega maščevja. Facelift ne more preprečiti tega procesa. Pomladitev oz. lifting obraza pa do določene mere vzpostavi stanje kot je bilo pred nekaj leti oziroma »premakne urine kazalce nazaj«. Pri liftingu se odstrani višek podkožnega maščevja, zategne se spodaj ležeče obrazne mišice in redrapira kožo na obrazu in vratu. Facelift lahko kombiniramo tudi z drugimi posegi, kot so: dvig čela, operacije na vekah ali pa tudi operacije nosu, kemični peeling, injiciranje polnil.

Primerni kandidati za pomlajevanje obraza

Primerni kandidati za facelift so ljudje (ženske ali moški), pri katerih so se pričela tkiva na obrazu in vratu spuščati oziroma so pričela »viseti«, vendar pa ima njihova koža še nekaj elastičnosti. Največkrat gre za paciente stare med 40 in 70 let, vendar pa je možno opraviti uspešne facelifte tudi pri veliko starejših ljudeh.

Po faceliftu izgledate mlajši in bolj sveži oziroma imate manj utrujen videz, s tem pa pridobite tudi večje samozaupanje. Seveda pa pomlajevanje obraza ne more dati popolnoma drugačnega izgleda le-tega ali pa vam vrniti mladost. Preden se odločite za ta kirurški estetski poseg dobro razmislite kaj pričakujete od operacije in se o tem pogovorite tudi s kirurgom.

Česa pa z obraznim liftingom ne moremo doseči

Učinek facelifta je dober v področju spodnje polovice obraza, posebno v področju spodnje čeljusti in vratu. Če imate povešene obrvi in kožne gube na čelu potem je najverjetneje bo, je razmišljati o dvigu čela- brow lift. Face lift tudi ne bo odpravil težav v področju zgornjih in spodnjih vek, v tem primeru pride v poštev operacija na vekah – blefaroplastica.

Vsaka operacija predstavlja določeno tveganje V primeru, da pomladitev obraza opravi specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije so komplikacije kirurškega posega redke in ponavadi manjše. Najbolj pogoste možne komplikacije, ki se lahko pojavijo v zvezi s tem kirurškim posegom so: hematom (nabiranje krvi pod kožo obraza), poškodba živcev, ki oživčujejo obrazne mišice ( zelo redka komplikacija, ki je ponavadi samo začasna), vnetje, reakcije na anestezijo.

Slabo celjenje kože ponavadi prizadene kadilce.

Načrtovanje operativnega posega

Facelift je individualni estetski kirurški poseg. Zato vam bo kirurg tudi po natančnem pregledu, upoštevajoč tudi vaše želje, predlagal točno obliko posega. Kirurga morate tudi obvestiti o vašem celotnem zdravstvenem stanju. Ne smete pozabiti na naslednja stanja, o katerih mora biti obveščen: visok krvi pritisk, težave pri strjevanju krvi, tvorba močnih kožnih brazgotin … Kirurga morate tudi obvestiti, če jemljete zdravila, še posebej Aspirin ali katera druga zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi. Če se boste odločili za facelift, vam bo kirurg razložil tehnične podrobnosti kirurškega posega ter vrsto anestezije, določila bosta tudi, ali bi odšli po operaciji domov ali pa potrebujete po posegu medicinsko nego. Večina modernih face liftov sicer ne zahteva medicinske nege po posegu, kar pomeni da pacienti po posegu odidejo takoj domov.

Priprava na poseg

Od kirurga boste dobili specifična navodila, kako se pripravite na poseg. V navodilih bo določeno, kako se pred posegom hranite, pijete, navodila bodo obravnavala tudi jemanje določenih zdravil in vitaminov ter se bodo dotikala tudi vprašanja kajenja. Pred operacijo si je treba tudi zagotoviti prevoz domov ter tudi pomoč na domu nekaj dni po posegu.

Koliko časa ostanem v bolnišnici

V zadnjih letih se je tehnika face liftov tako izpopolnila, da večina pacientov po liftingu obraza odide domov takoj po posegu.

Vrsta anestezije

Večina faceliftov se opravi v lokalni anesteziji, redko se facelift opravi v splošni anesteziji.

Operativni poseg

Facelift ponavadi traja nekaj ur, poseg se podaljša, če ga kombiniramo še s katerimi drugimi posegi. Največkrat se zaključi ena stran in se nato prične operacija še na drugi strani. Točno dolžino in mesto kirurških rezov se dogovorite s kirurgom, ker pri faceliftu natančno določenih mest in dolžine kirurških rezov ni, ampak poznamo več možnih pristopov. Največkrat pa je kirurški rez in s tem posledična pooperativna brazgotina nameščena pred uhljem ter pred lasiščem v predelu senc ter poteka nato zadaj izza uhlja in se konča v lasišču. Sedaj poznamo oziroma lako napravimo face lift tudi s kratkim rezom pred uhljem. Na splošno se pri faceliftu dvigne koža od podkožnega tkiva v predelu obraza in vratu. Večkrat se napravi manjša liposukcija v predelu podbradka. Nato se podkožna tkiva in mišice dvignejo na položaj, ki je bil prisoten pred nekaj leti oziroma se jih zategne s trajnimi šivi. Nato se prilagodi koža novemu stanju, višek kože pa se odstrani in le to zašije na novo mesto. Največkrat se po operaciji nosi povoj na glavi nekaj dni.

Po operativnem posegu

Ponavadi po posegu ni prisotnih zelo hudih bolečin. Največkrat je prisotna bolečina v predelu izza uhljev, ki pa je povrhnja in se jo da kontrolirati z tabletami. Včasih je prisoten slabši občutek ob kirurških rezih, ki pa se v nekaj tednih popravi. Po operaciji je priporočljivo, da je glava v dvignjenem položaju nekaj dni po operaciji, zato, da se zmanjša oteklina. Prva kirurška kontrola je ponavadi 2–4 dni po operativnem posegu. Kožne šive pred uhljem se odstrani v 5–7 dneh, ostale pa v 14 dneh po posegu.

Okrevanje po liftingu obraza

Že takoj po operativnem posegu je možno, da hodite na krajše razdalje, vendar pa je najbolje, da planirate en teden po operativnem posegu samo minimalne fizične aktivnosti. Podplutbe v koži bodo izginile v približno 10 dneh po operativnem posegu. Po posegu se izogibajte napenjanju, kašljanju, težkim fizičnim aktivnostim ter sklanjanju. Nekaj dni po posegu boste v obraz močno otekli, glavnina otekline bo izginila v približno 5 dneh. V približno 10 – 14 dneh po operaciji boste sposobni spet za normalno delo.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS