pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Korekcija nosu

Rinoplastika

Opisana je rinoplastika – korekcija nosu, rehabilitacija po posegu, možne komplikacije in pričakovani rezultati.

Zdravstveno stanje

Za operacijo morate biti zdravi, seznaniti me morate o vseh prejšnjih in trenutnih boleznih, ter o vseh zdravilih, ki jih trenutno jemljete. Pri ženskah te operacije ne opravljam med nosečnostjo Seznaniti me morate tudi o vseh alergijah, ter o vseh nepričakovanih reakcijah na zdravila, če ste jih imeli.

Starost bolnika

Po 16/17 letu starosti.

Dan operacije

Na dan operacije ste tešči (6 ur pred operacijo ne smete zaužiti ničesar, tudi nobene tekočine). Na operacijo pridite v udobnih oblačilih, ne nosite make up-a ali zlatnine.

1.–2. dan po operaciji

Odstranil bom tampona iz obeh nosnic.

1. teden po operaciji

Na nosu boste imeli posebno opornico, ki zagotavlja mehansko zaščito za nos prvi teden po operaciji. Opornice ne snemajte sami. 1–2 dni po operaciji se držite doma, počivajte kolikor morete. Po operaciji boste imeli podplutbe okoli oči, tudi očesni veznici bosta lahko podpluti. Podplutbe izginejo približno v 14 dneh. Po enem tednu bom odstranil opornico, ter šive,takrat bo nos še otekel.

1. mesec po operaciji

V tem času bodo izginile podplutbe, oteklina na nosu se bo močno zmanjšala. Oblika nosu še ni dokončna, možna je še majhna sprememba , v povprečju pa je kakšnih 90% oblike dokončne. V tem času popolnoma izgine občutljivost na pritisk.

6 mesecev po operaciji

Oblika nosu je dokončna.

Operativni poseg

Operacija se ponavadi napravi v splošni anesteziji, možna pa je tudi v lokalni anesteziji. Sam poseg traja približno 1-2 uri. Možna je ‘odprta’ rinoplastika (open rhinoplasty), kjer kirurg vidi hrustančne in kostne strukture nosu, ki jih je treba oblikovati. Ta metoda je v zadnjih letih zelo pogosta, tudi jaz jo rad uporabljam, ker se lahko minimalno spremeni oblika nosu oziroma je rezultat zelo naravnega videza. Pri tej metodi je prisoten kratek zunanji kožni rez preko kože pretina.

Možna je tudi zaprta rinoplastika, kjer zunajega reza ni, je klasična metoda in je še vedno primerna za določene korekcije.

Bolečina

Bolečina po operacijah nosu proti splošnemu prepričanju sploh ni problem. Že samo tablete proti bolečinam srednje moči so učinkovite. Nekateri pacienti pravijo da sploh niso potreboali analgetikov. Seveda pa je izgled obraza po teh operacijah za nekatere precej šokanten zaradi podplutb pod očmi in oteklin.

Komplikacije

Seveda operativni posegi niso eksaktna znanost, zato se končne oblike in velikosti nosu ne da do popolnosti natančno predvideti pred operacijo. Zelo je važna komunikacija med kirurgom in pacientom pred operacijo, glede željene oblike nosu po posegu. V ta namen nekateri uporabljajo računalniške programe, vendar je treba vedeti da omenjeni programi niso namenjeni temu, da bi se določila točno taka oblika nosu kot je prikazana na ekranu, ker je to nemogoče, namenjeni so temu, da pacient kirurgu pove, kakšno obliko nosu želi. V ta namen je zelo učinkovito, da pacient na fotografijo svojega nosu sam nariše željeno obliko po posegu. Na pogovor pred posegom zato pridite pripravljeni, tako da veste kaj bi radi spremenili na nosu. S kirurškega vidika poznamo hrustančni vršek nosu in nosne odprtine ter trd kostni hrbet nosu. Gledamo pa nos lahko direktno ‘en face’ to je naravnost, s strani in od spodaj. Za vsako od naštetih možnosti je dobro da imate že izdelano predstavo o željeni obliki nosu ko pridete na posvet s kirurgom.

Včasih je potrebna po korekciji nosu še majhen dodaten popravek v lokalni anesteziji, ker je včasih nemogoče pri enem posegu korigirati vse nepravilnosti.

Kot pri vseh posegih je možna krvavitev po posegu in vnetje. Pri odprti rinoplastiki je možna vidna brazgotinica v koži pretina.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS