pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Odprava prekomernega znojenja

Hiperhidroza

PREKOMERNO ZNOJENJE V PAZDUHAH, DLANEH, STOPALIH ALI DRUGIH OMEJENIH DELIH NA TELESU

Številni ljudje imajo težave s prekomernim znojenjem (potenje dlani, pazduh, nog…). Prekomerno potenje jih moti predvsem pri vsakodnevnih socialnih kontaktih in pa tudi na delovnem mestu. Največkrat si težavo olajšajo z določenimi dermatološkimi pripravki oziroma pudri ter deodoranti. Hiperhidrozo je mogoče odpraviti z injiciranjem botulinus toksina v predel kjer je prekomerno znojenje izraženo. V primeru prekomernega potenja v pazduhah pa je mogoče težavo doživljenjsko odpraviti tudi z manjšim ambulantnim operativnim posegom – kiretaža žlez znojnic.

Injiciranje botulinus toxina v predel prekomernega znojenja popolnoma odpravi znojenje za približno 8–10 mesecev, nato pa se znojenje spet povrne. Injiciranje botulinus toxina ni močno boleče, saj gre za zelo povrhnje kožne injekcije, ki pa jih je več – približno 15 do 20 za en predel. Vedeti moramo, da je učinek injiciranja botulinus toxina začasen in ne traja več kot 10 mesecev. Nato se lahko injiciranje ponavlja, kolikorkrat pač pacient želi.

Kiretaža je kirurški poseg za odpravo prekomernega potenja v pazduhah.Opravi se ga v lokalni anesteziji in ambulantno, kar pomeni, da se omrtviči koža v obeh pazduhah z injiciranjem lokalnega anestetika. Po operaciji pacient takoj odide domov. Skozi majhen kožni rez v pazduhi, ki je dolg približno 6 milimetrov se s posebno kireto – votlo cevko s posebno oblikovanim vrhom postrga žleze znojnice izpod kože. Po posegu je predel pazduh zmerno boleč nekaj dni, prav tako je boleče dvigovanje rok v tem času. Uspeh kiretaže je v približno 90% primerov doživljenjski, kar pomeni, da se znojenje odpravi trajno. V desetini primerov pa se znojenje lahko čez približno pol leta ponovi, vendar nikoli v tako močni obliki kot pred kiretažo.

Operativno izrezanje žlez v pazduhah se ne izvaja več, ker je učinek slabši kot pa kiretaža.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS