pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Odstranjevanje znamenj in kožnih izrastkov

Ekscizija (bradavice, znamenja in drugi kožni izrastki)

Kirurško se kožne izrastke, bradavice in znamenja odstranjuje v lokalni anesteziji. To pomeni, da se z injekcijo v okolici izrastka omrtviči kožo, tako da je cel poseg popolnoma neboleč. Odstranjevanje znamenj lahko po posegu terja tudi kakšen šiv. Kirurška odstranitev kožnega izrastka traja približno 10 minut. Tvorbe, ki so benigne se lahko samo posname s površine kože. Tu kožni šivi niso potrebni. Večkrat pa je možna odstranitev z elektroablacijo, tu lokalna anestezija ni potrebna, šivi prav tako ne.

Kožna ekscizija

Kirurška odstranitev kožne tvorbe vključno s celotno debelino kože, ter z robom zdrave kože, da se zagotovi popolna odstranitev. Največkrat se uporablja pri kožnih tvorbah, ki zahtevajo histološko preiskavo. Ponavadi se izreže koža v obliki elipse, da po operaciji ne pride do “uhljev” v brazgotini, seveda pa je kirurški rez zato daljši kot pa kožna tvorba, ki je bila odstranjena. Na mestih, kjer se ponavadi delajo večje brazgotine (hrbet, rama), rajši odstranim kožno tvorbo v obliki kroga in poizkušam skrajšati rez kolikor je to mogoče.

Kožna incizija

Kirurški rez na koži bodisi zaradi operacije na koži, kot je izboljšanje kožne brazgotine ali pa pri eksciziji tvorbe pod kožo kot so ciste, ateromi ali lipomi. Rez poteka skozi celo debelino kože in je ponavadi malo daljši kot pa pod kožo ležeča tvorba, zato da se znamenje ali izrastek lahko odstrani v celoti. Tu so potrebni kožni šivi.

“Britje” kožnih tvorb

Tvorbe in znamenja, ki so benigni se lahko samo posname s površine kože na različne načine. Lahko se uporabi kirurški način, kemični piling, laser, elektrokoagulacijo, radiofrekvenco, zamrznitev tkiva. Tu kožni šivi največkrat niso potrebni. Brazgotinica na koži ni odvisna od načina odstranitve tvorbe, ampak predvsem od globine odstranitve tvorbe, mesta na telesu, starosti bolnika in časa celjenja.

Histološka preiskava

Preiskava odstranjenega tkiva pod mikroskopom. Specialist patolog lahko pregleda vsako tkivo ne glede na kirurško tehniko s katero je bilo  znamneje odstranjeno. Izvid histološke preiskave je gotov v 2–3 tednih.

Nega takoj po posegu

Velikokrat se pusti kirurške rane na izpostavljenih predelih brez povoja tudi če so ob operaciji spete s šivi. Druge rane pa se pokrije z različnimi obliži ali povoji, ki pa se ga lahko včasih odstrani čez 2–3 dni. Takrat je večina ran že odporna na vodo in se jih lahko zmoči (tuširanje). Druge obliže pa se pusti do odstranitve šivov. Npr. na obrazu uporabljam posebne trakove stristrip in transpore, ki se jih pusti na mestu do odstranitve šivov. Povoj ne varuje rane pred vnetjem. Čist zrak in čista voda je za rano veliko bolj zdravo, kot pa umazan in preznojen povoj.

Mastna krema

Operacija začasno okvari naravno produkcijo olj v koži zato je koža okoli ran suha. Ko je odstranjevanje znamenj končano, je po treh dneh dobro nanesti majhne količine nevtralne mastne kreme, posebno po tuširanju.

Komplikacije

Vsaka operacija se lahko zaplete z vnetjem in krvavitvijo. Če opazite povečano bolečino, oteklino ali rdečino okoli rane obvestite receptorko klinike.

Mesto

Nekateri deli telesa tvorijo slabše brazgotine kot drugi. To so prsni koš, rame in vrat. Brazgotine, ki so pod tenzijo (na hrbtu, nad sklepi), se lahko raztegnejo tudi že v mesecih po odstranitvi šivov.

Zorenje brazgotinic

Brazgotine so večkrat v začetku trde in rdeče, ko še niso zrele. To je normalno. Zorenje brazgotin traja približno 12 mesecev, odvisno od starosti bolnika in tipa kože.V tem času se brazgotina zmehča, rdečina izgine. Ta proces lahko do neke mere pospešimo z nego brazgotin. (pisna navodila).

Odstranitev kožnih šivov

Deli telesa, ki imajo dobro prekrvavitev, kot je na primer obraz, celijo hitro,medtem ko drugi s slabo prekrvavitvijo, kot je na primer golen, celijo počasi. Zatose šive na različnih delih telesa pusti različno dolgo. 5–7 dni na obrazu in 14–21 dni na nogi.
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS