pokaži več
Domov Življenjepis Vsi lepotni posegi Vprašanja in odgovori Cenik Lokacija

Vprašanja in odgovori

Tu najdete številna vprašanja in moje odgovore. Če imate vprašanje tudi vi, mi pišite. Največkrat odgovorim v enem dnevu.

OBRAZ

 • POMLAJEVANJE OBRAZA
 • Znaki staranja so lahko bolj vidni na obrazu kot pa na drugih delih telesa. Pomlajevanje obraza je strategija, ki uporablja različne posege, da se bori proti silam staranja. Staranje na obrazu pospeši:

  • sončenje obraza, veter, vročina ali hud mraz
  • kemično in biološko onesnaženje
  • hormonske spremembe, zmanjšana tvorba kolagena, tanjšanje kože, spremembe obraznih kosti, tanjšanje podkožnega tkiva in mišic, ohlapnost obraznih vezi
  • vsakodnevne razvade kot so kajenje, prehrana, telesna aktivnost razne bolezni, kot so akne, norice in druge kožne bolezni, dednost

  Pomlajevanje obraza pomeni različnim ljudem različne stvari. Poznamo neinvazivne in minimalno invazivne posege in postopke, ki izboljšajo majhne obrazne nepravilnosti. Estetski kirurški posegi pa močno spremenijo videz obraza. Najboljši pristop je kombinacija posegov in postopkov v okviru strategije pomlajevanja. 
  Z leti se spremenijo tudi obrazne kosti in postanejo tanjše. Danes poznamo številne kozmetične kreme za nego kože.

  Posegi za obnovitev površine kože

  Poznamo kemični piling, laserski resurfacing, mikrodermabrazijo, ki imajo podoben učinek: odstranijo zgornjo plast kože, koža se regenerira z manj lisami, površina postane bolj gladka in elastična, prisotnih je manj plitvih kožnih gubic.

  Botulin

  Botulin sprosti neželeno napetost določenih obraznih mišic in tako zmanjša kožne gubice predvsem v zgornji polovici obraza (okoli oči, med očmi in na čelu, na vratu).

  Obrazna polnila (filerji)

  Najbolj uporabljena polnila imajo različna imena glede na proizvajalca. Glede na kemično sestavo se v telesu resorbirajo različno dolgo. Največkrat želimo tisti preparat, ki ostane na mestu najbolj dolgo. Uporabljamo jih lahko za zapolnitev zelo tankih kožnih gubic okoli ust, proti nosu, na čelu. Uporabljamo jih tudi za povečanje volumna na obrazu. Zmanjšanje volumna na obrazu je glavni viden znak staranja obraza. Povečamo lahko ustnice, lica, predele pod očmi.
  Poleg začasnih polnil poznamo tudi stalno polnilo – Aquamid, ki pa ostane na mestu več let.
  Za povečevanje volumna na obrazu uporabljamo tudi lastno maščobo, ki je trenutno v svetu v velikem porastu, saj samo zategovanje kože na obrazu ne prinese mladostnega videza.

  Kirurški posegi

  Face lift je zelo učinkovit poseg, ki ga lahko združim z liposukcijo na vratu in injiciranjem lastne maščobe v predel lic in pod očmi. Predvsem je važno da pri face liftu kirurg kože samo ne zateguje ampak tudi povrne izgubljeni volumen na obrazu. Za povešeno kožo in spremembe okoli oči poznamo blefaroplastiko. Za dvig obrvi v višji položaj napravimo kirurški rez v lasišču, spodnji face lift pa v primeru viška kože na vratu.

TELO

 • AMBULANTNE OPERACIJE V LOKALNI ANESTEZIJI
 • Pred operacijo

  Dva dni pred operacijo si bolj pogosto z milom umivajte predel, kjer boste operirani. Na dan operacije zaužijte samo lahek zajtrk. Če je možno, si sami organizirajte prevoz že pred operacijo. Vožnja motornega vozila takoj po operaciji je nevarna.

  Vaše zdravstveno stanje

  Kirurga, ki vas bo operiral, morate pred operacijo obvestiti o: vseh trenutnih ali prejšnjih boleznih (npr.: sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, astma, bolezni srca, epilepsija, nosečnost itd.); zdravilih, ki jih trenutno jemljete (npr.: aspirin, steroidi itd.); alergijah ali drugih reakcijah na zdravila.

  Operacija

  Vaša operacija bo opravljena v lokalni anesteziji. To pomeni, da boste dobili injekcijo lokalnega anestetika pod kožo okoli mesta, kjer boste operirani. Sama injekcija povzroči blago bolečino pred omrtvičenjem, ki nastopi skoraj trenutno. Samo mesto operacije je s tem neobčutljivo za bolečino, občutek za dotik in pritisk pa ostane, ker lokalni anestetik blokira samo prevajanje bolečine. Po operaciji boste dobili navodila glede pooperativne kontrole in odstranitve šivov.

  Po operaciji

  Lokalna anestezija bo trajala približno 1 – 2 uri, nakar boste lahko čutili bolečino, ki je lahko različno močna (odvisno od vrste operacije) in ponavadi preneha naslednji dan. Proti bolečinam lahko vzamete eno izmed običajnih sredstev proti bolečinam. Aspirina ne jemljite (razen če ga imate predpisanega že od prej zaradi kakšne druge bolezni). Aspirin moti strjevanje krvi in močno poslabša celjenje rane.

  Nega rane

  Velikokrat se pusti kirurške rane na izpostavljenih predelih brez povoja, tudi če so spete s šivi. Druge rane se pokrije s povojem, ki pa se ga lahko odstrani čez 3 dni. Takrat je večina ran že odporna na vodo in se jih lahko zmoči (tuširanje). Povoj ne varuje rane pred vnetjem. Čist zrak in čista voda sta za rano veliko bolj zdrava, kot pa umazan in preznojen povoj.

  Komplikacije

  Vsaka operacija se lahko zaplete z vnetjem in krvavitvijo. Če opazite povečano bolečino, oteklino ali rdečino okoli rane in sumite, da se rana ne celi, kot bi morala, poiščite zdravniško pomoč.

  Kožni šivi

  Deli telesa, ki imajo dobro prekrvavitev, kot je na primer obraz, se celijo hitro, medtem ko se drugi s slabo prekrvavitvijo, kot je na primer golen, celijo počasi. Zato se šive na različnih delih telesa pusti različno dolgo: 5–7 dni na obrazu in 14–21 dni na nogi.

  Pooperativna brazgotina

  Vsaka operacija pusti stalno brazgotino. Brazgotine zorijo 1–2 leti. Njaprej so trde in rdeče, nato pa se zmehčajo in dobijo barvo normalne kože. Proces zorenja brazgotine se lahko do določene mere pospeši z intenzivno masažo brazgotine.

 • NEGA BRAZGOTIN
 • NEGA KOŽNIH BRAZGOTIN PO OPERACIJAH IN POŠKODBAH

  Vsaka prekinitev človeškega tkiva se zaceli z brazgotinskim tkivom – brazgotino. Brazgotina ni enaka tkivu, ki je bilo poškodovano. To velja tudi za kožne brazgotine. Po prekinitvi kožnega tkiva bodisi zaradi poškodbe ali pa operacije vedno pride do celjenja z brazgotino, ne glede na vrsto posega, mesto posega, tehnike posega (laser, skalpel itd), vrste šivov ipd.. Na to dejstvo ne moremo vplivati.

  Lahko pa vplivamo na sam videz kožne brazgotine. Na videz brazgotine vpliva lahko plastični kirurg pred, med in neposredno po operativnem posegu, kasneje pa bolnik sam, s pomočjo bližnjih ali pa s pomočjo strokovnjakov (fizioterapevt, delovni terapevt). Plastični kirurg že pri načrtovanju posega, kiruškega reza, tehnike operacije, vrste in načina šivov, ter zaščite rane takoj po posegu, zmanjša brazgotino oziroma želi zmanjšati vidnost kožne brazgotine. Obstaja nekaj osnovnih in splošnih dejstev in pravil v zvezi s kožnimi brazgotinami: različne človeške rase tvorijo različne brazgotine. Pri starejših so brazgotine manjše kot pri mlajših ljudeh. Če deluje na zašito tkivo sila, ki tkivo vleče narazen, bo brazgotina širša. Brazgotina bo manj vidna na mestih, kjer je tanjša koža. Plastični kirurgi poznamo še številne druge dejavnike, ki vplivajo na tvorbo kožnih brazgotin. Proces tvorbe kožnih brazgotin znanstveno še ni popolnoma raziskan, zato številna navodila in metode za zmanjševanje kožnih brazgotin temeljijo le na izkušnjah.

  BRAZGOTINA BO MANJ VIDNA ČE:

  Takoj po posegu:

  1. Upoštevanje splošnih kirurških navodil po posegih, da se zagotovi optimalno celjenje brez komplikacij.
  2. Čim manjši premiki kože v okolici kirurškega reza se dosežejo lahko s prelepljenjem kože okoli kirurškega reza, ter izogibanje prevezam.

  Po odstranitvi šivov oziroma 2–3 tedne po posegu:

  1. če bo v vlažnem okolju, zaščitena pred zrakom in če bo njena temperatura višja:
   brazgotina naj bo prelepljena ves čas, dokler je rdeče barve, to je nekaj mesecev s SILIPOS protibrazgotinskim obližem (trgovina Diafit, Petkovškovo nabrežje 29, 1000 Ljubljana, tel: 01 431 90 40), lahko se za ta namen uporabi tudi obliž steristrip ali pa katerikoli vodoodporni obliž, v uporabi so tudi silikonske ploščice. Za predel obraza pa lahko uporablja za ta namen Dermatix-silikonski gel (lekarne), ki ima to prednost, da ni opazen, vendar je primeren samo za majhne brazgotine.
  2. če bo brazgotina manj prekrvljena:
   to zahtevo dosežemo z direktnim pritiskom na brazgotino. Če gre za večje brazgotine uporabljamo posebna elastična oblačila, ki močno pritiskajo na brazgotino, pod njimi pa podlagamo silikonske ploščice. Za manjše brazgotine pa pritisk zagotovimo z direktnim pritiskom s prsti na brazgotino-masažo, tako da brazgotina pobledi, približno 5 minut najmanj trikrat dnevno. Pri tem uporabljamo kremo Kontrakel ali Contractubex (v lekarnah).

NAVODILA IN DOKUMENTI PRED OPERACIJO
041 397 027 Naročite se Cenik
Za Vas smo dosegljivi vsak delavnik med 8. in 19. uro
Doktor Tomaž Janežič

Tomaž Janežič dr.med.
Smo butična klinika, osebno spremljam pacienta pred in po operaciji.

ISA PS